Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursie „Żyj zdrowo”, którego celem jest:
· integracja młodzieży z różnych szkół,
· zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży gimnazjalnej, w szczególności poprzez pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka;
· pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych;
· wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji;
· rozwijanie zainteresowań młodzieży gimnazjalnej tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie
u niej prozdrowotnych postaw ;
· propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym;
· umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia;
· zachęcanie do wysiłku fizycznego mającego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
ORGANIZACJA:
1. Konkurs odbędzie się w Zespole Szkół w Łupawie dnia 28 marca 2017r
o godzinie 9:40.
2. Każdą szkołę reprezentuje maksymalnie 3 uczniów uczęszczających do gimnazjum. Uczestnictwo w konkursie proszę potwierdzić (telefonicznie – 0598463506 lub mailowo – szkolalupawa@wp.pl) do 17 marca 2017 roku z imienną listą uczniów i nauczycieli przygotowujących uczniów.
3. Przebieg imprezy:
I ETAP
· sprawdzenie sprawności myślowo-logicznej – test wiedzy
Tematyka konkursu obejmuje:
1) Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety:
· grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,
· podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,
· aktualne zalecenia żywieniowe,
· najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa;
2) Aktywność fizyczna:
· rodzaje aktywności fizycznej,
· znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia
· wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,
· rola ruchu i wypoczynku.
· organizacja pracy i czasu wolnego.
· prawidłowa postawa ciała.
II ETAP
· przygotowanie i prezentacja zestawu ćwiczeń (mile widziana muzyka) do wyboru: aerobowych, wzmacniających mięśnie całego ciała, rozciągających, na zdrowy kręgosłup, itp.).
Czas prezentacji: 7-10 minut).
– kryteria oceniania: oryginalność, poprawność doboru i wykonania ćwiczeń, sugestywny przekaz treści związanych z tematem.
III ETAP
· przygotowanie i prezentacja – „Zdrowego Śniadanka” zrobionego z przywiezionych ze sobą naturalnych składników (owoce, warzywa, płatki różnego rodzaju, musli, jogurty, kefiry, miód, otręby itp.) wraz ze słownym komentarzem.
– kryteria oceniania: kompozycja, walory smakowe i odżywcze, dobór odpowiednich składników, estetyka podania, sugestywny przekaz treści związanych z tematem.
Zapewniamy jednorazowe naczynia do degustacji.
Czas przygotowania – 20 minut.
4. Podsumowanie wyników konkursów, wyłonienie zwycięzców i nagrodzenie.
5. Ognisko integracyjne z kiełbaskami.
STRONA INTERNETOWA SZKOŁY: www.zslupawa.pl
Bliższych informacji o konkursie udziela:
mgr Helena Włodarska-Zabieglik – 668 850 988