KONKURS „ŻYJ ZDROWO”

0
1103

Serdecznie zapraszamy do udziału w Konkursie „Żyj zdrowo”, którego celem jest:

· integracja młodzieży  z różnych szkół,

· zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie wśród młodzieży gimnazjalnej, w szczególności poprzez pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia oraz ich znaczenia dla organizmu człowieka;

· pogłębienie wiedzy o wartości odżywczej żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych;

· wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności praktycznego zastosowania zdobytych informacji;

· rozwijanie zainteresowań młodzieży gimnazjalnej tematyką zdrowego stylu życia oraz kształtowanie
u niej prozdrowotnych postaw ;

· propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym;

· umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia;

· zachęcanie do wysiłku fizycznego mającego wpływ  na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

ORGANIZACJA:

1. Konkurs odbędzie się w Zespole Szkół w Łupawie dnia 28 marca 2017r

o godzinie 9:40.

2. Każdą szkołę reprezentuje maksymalnie 3 uczniów uczęszczających do gimnazjum. Uczestnictwo w konkursie proszę potwierdzić (telefonicznie – 0598463506 lub mailowo – szkolalupawa@wp.pl) do 17 marca 2017 roku z imienną listą uczniów i nauczycieli przygotowujących uczniów.

3. Przebieg imprezy:

I ETAP

· sprawdzenie sprawności myślowo-logicznej  – test wiedzy

Tematyka konkursu obejmuje:

1)   Żywienie zgodne z zasadami zbilansowanej diety:

· grupy produktów żywnościowych i ich wartość odżywcza,

· podstawowe składniki odżywcze i ich rola dla organizmu człowieka,

· aktualne zalecenia żywieniowe,

· najczęstsze błędy żywieniowe i ich następstwa;

2) Aktywność fizyczna:

· rodzaje aktywności fizycznej,

· znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia

· wydatek energetyczny przy różnych formach aktywności fizycznej,

· rola ruchu i wypoczynku.

· organizacja pracy i czasu wolnego.

· prawidłowa postawa ciała.

II ETAP

· przygotowanie i prezentacja zestawu ćwiczeń (mile widziana muzyka) do wyboru: aerobowych, wzmacniających mięśnie całego ciała, rozciągających, na zdrowy kręgosłup, itp.).
Czas prezentacji: 7-10 minut).
– kryteria oceniania: oryginalność, poprawność doboru i wykonania ćwiczeń, sugestywny przekaz treści związanych z tematem.

III ETAP

· przygotowanie i prezentacja  – „Zdrowego Śniadanka”  zrobionego z przywiezionych ze sobą naturalnych składników (owoce, warzywa, płatki różnego rodzaju, musli, jogurty, kefiry, miód, otręby itp.) wraz ze słownym komentarzem.
– kryteria oceniania: kompozycja, walory smakowe i odżywcze, dobór odpowiednich składników, estetyka podania, sugestywny przekaz treści związanych z tematem.
Zapewniamy jednorazowe naczynia do degustacji.

Czas  przygotowania – 20 minut.

4. Podsumowanie wyników konkursów, wyłonienie zwycięzców i nagrodzenie.

5. Ognisko integracyjne z kiełbaskami.

STRONA INTERNETOWA SZKOŁY: www.zslupawa.pl

Bliższych  informacji o konkursie udziela:

 

mgr Helena Włodarska-Zabieglik – 668 850 988