18.03.2016 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej w Słupsku odbył się I etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego według przepisów tradycyjnej kuchni kaszubskiej w którym udział wzięli uczniowie naszej szkoły ( I zespół: Angelika Brzozowska, Michał Bednarek, II zespół: Oliwia Klawikowska, Dawid Hinca, III zespół: Ewa Damaszke, Karolina Ludwichowska) Gimnazjaliści, przygotowani przez p. Zuzannę Malek mieli nie lada wyzwanie: w 90 minut ugotować danie z ziemniaka.
Nasi uczniowie przyrządzili: zapiekankę ziemniaczaną z jabłkami, plińce kaszubskie oraz kiszkę kaszubską. Poddany ocenie był przede wszystkim koncept dania, wykonanie, sposób podania oraz kluczowy był smak dania. Jury w składzie Alfons Klepin, członek Zarządu Zrzeszenia Kaszubsko- Pomorskiego Oddziału w Słupsku, dyrektor szkoły Małgorzata Iwańska oraz Karolina Keler, nauczycielka języka kaszubskiego w Słupsku przyznali 1 miejsce potrawie (zapiekanka ziemniaczana z jabłkami) przygotowanej przez Angelikę i Michała. Pozostałe drużyny reprezentujące Zespół Szkół w Łupawie również zakwalifikowały się do II etapu. Kaszubska kuchnia jest na pewno warta promocji, dlatego trzymajcie kciuki za Wasze koleżanki i kolegów w II etapie konkursu, który zaplanowano na kwiecień.
{gallery}szkola/konkurskulinar{/gallery}