Zajęcia grup „Kulinaria” w ramach projektu „Odkryć, zrozumieć, osiągnąć sukces” cieszą się w szkole ogromnym zainteresowaniem nie tylko ich uczestników , ale także innych uczniów oraz pracowników szkoły. Albowiem roznoszące się po szkole zapachy z kuchni często prowokują do zadania pytania: „Co też grupa dziś upichci?” Na zajęciach tych uczniowie uczą się przygotowywać potrawy, czytać przepisy, przeliczać i dobierać produkty, planować listy zakupów, dowiadują się o zasadach zdrowego żywienia, poznają wartości odżywcze produktów spożywczych jak również uczą się stosować w praktyce zasady savoir-vivre podczas nakrywania do stołu i w czasie spożywania posiłków. Na zajęcia uczęszcza 20 uczniów z klas IV szkoły podstawowej i II gimnazjum. W ramach projektu grupy te przygotowały już m.in. sałatki owocowe i jarzynowe, piekły pizzę, frytki, wykonywały koktajle, soki, desery, piekły gofry oraz naleśniki. W ramach projektu uczniowie wzięli też udział w wycieczce do restauracji „U Wikinga” w Słupsku, gdzie mieli zajęcia warsztatowe, na których poznały funkcjonowanie zaplecza kuchennego, poznały sztukę parzenia ”Late”, upiekły pizzę oraz nauczyły się zasad nakrywania do stołu. Była też wspaniała zabawa w sali dyskotekowej i turniej gry w kręgle.