Pstrokate sałatki

0
1126

 

Dnia 4 listopada uczniowie klasy I A przyrządzali w szkole sałatki owocowe. Zajęcia kulinarne poprzedzone były pogadanką na temat zasad zdrowego odżywiania się, omówiono higienę i bezpieczeństwo przyrządzania posiłków, prowadzono rozmowy na temat kulturalnego zachowania się przy stole. Na zajęcia uczniowie przynieśli naczynia, sztućce i produkty potrzebne do zrobienia sałatki. Na stołach leżały dorodne jabłka, gruszki i śliwki z polskich sadów, ale znalazły się też owoce egzotyczne: kiwi, mango, kaka. Obieranie, krojenie i łączenie składników przebiegało bardzo sprawnie, w atmosferze miłych rozmów o gotowaniu i degustacji owoców. Po skończonej pracy dzieci uporządkowały swoje stoliki i zasiadły do kolorowej i zdrowej uczty. Niektórzy uczniowie zapewniali wychowawczynię Bożenę Szpakowicz, że w domach będą częściej przygotowywać pyszne sałatki owocowe. Trzymam ich za słowo!