WIOSENNE KANAPKI

0
547

Wiosną przyroda budzi się do życia. Robi się zielono na polach, łąkach , w ogrodach i na podwórkach. Także w małych, wiejskich sklepach zielenią się regały i półki od  pierzastych sałat, długich szczypiorów, aromatycznych koprów, czy pietruchy. Ze skrzynek wyglądają dorodne pomidory, ogórki i czerwone rzodkiewki. Pojawiające się w sklepach nowalijki ( oraz hodowla czosnku w klasie) zachęciły klasę II a do przygotowania wiosennych kanapek.

Dzieci przyniosły z domów sprzęty kuchenne oraz produkty spożywcze potrzebne do zrobienia kanapek. Uczniowie podzieleni na zespoły dziarsko przystąpili do pracy- porcjowali warzywa, smarowali i obkładali chleb. W klasie unosił się zapach świeżych warzyw, a talerzyki stopniowo zapełniły się apetycznymi kanapkami. Po skończonej pracy odbyła się konsumpcja z zastosowaniem zasad kulturalnego zachowania się przy stole. I oby takie kolorowe, zdrowe kanapki znajdowały się na stołach, czy w plecakach naszych uczniów jak najczęściej!