SMAK NA ZDROWIE I SZCZUPŁĄ SYLWETKĘ

0
1325

12.06.2013r. uczniowie z klasy II (Dominika Brzeska, Aleksandra Siwiec, Klaudia Waryło, Patryk Blank i Michał Suder) zaprezentowali wyniki pracy nad projektem edukacyjnym z biologii. Dzięki w/w gimnazjalistom nauczyciele oraz uczniowie z Zespołu Szkół w Łupawie usystematyzowali wiedzę na temat wpływu odżywiania i aktywności fizycznej na zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Podczas prezentacji uczniowie omówili m.in. następujące zagadnienia: nadwaga i otyłość młodzieży w Polsce, składniki pokarmowe i ich funkcja w organizmie, zasady prawidłowego odżywiania się. Dodatkowo podopieczni pani Heleny Włodarskiej-Zabieglik zademonstrowali makietę przedstawiającą piramidę zdrowego żywienia oraz wykonali przed publicznością odpowiednio dobrane ćwiczenia. Uczniowie scharakteryzowali również bulimię i anoreksję – choroby spowodowane nieprawidłowym odżywianiem się. Na uwagę zasługuje fakt, że gimnazjaliści przygotowali również zdrowe posiłki(sałatki, ciasteczka z musli, chleb z ziarnami), którymi poczęstowali komisję oceniającą oraz uczniów i nauczycieli zgromadzonych na holu szkoły.

Cel projektu zatytułowanego „Smak zdrowia i szczupłą sylwetkę” z pewnością został zrealizowany. Zarówno odbiorcy projektu oraz osoby, które nad nim pracowały zrozumiały, jak ważne w życiu człowieka są zasady prawidłowego żywienia.