Po raz kolejny gimnazjaliści uczący się języka kaszubskiego wzięli udział w Regionalnym Konkursie Kulinarnym w Słupsku. Konkurs ten to pomysł realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnzjalnych przy ul. Przemysłowej 100 we współpracy ze Słupskim Oddziałem Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. W tym roku w drugiej edycji konkursu zostaną przeprowadzone trzy etapy, podczas których uczniowie będą przyrządzać kaszubskie dania tematycznie związane ze wskazanym składnikiem.
Do konkursu zgłosiło się 21 dwuosobowych zespołów ze szkół z Redzikowa, Jezierzyc, Gogolewa, Sycewic, Dębnicy Kaszubskiej, Łupawy i Gimnazjum nr 6 w Słupsku. Każda drużyna miała na przygotowanie kaszubskiej potrawy 90 minut czasu. Reprezentanci naszej szkoły : Martyna Chwal, Karolina Ludwichowska, Julia Zabieglik, Weronika Renka, Michał Bednarek i Mateusz Raniszewski pod bacznym okiem opiekunki Zuzanny Malek z ogromnym zapałem i zaangażowaniem przygotowywali potrawy, których tematem przewodnim była kasza-, po kaszubsku krëpë .Do półfinału, który odbędzie się 24 kwietnia przeszły wszystkie nasze drużyny, zajmując I i II miejsce pierwszego etapu konkursu. Gratulujemy serdecznie naszym zdolnym kucharzom i trzymamy kciuki na dalsze sukcesy