OWOCOWE JEŻYKI

0
1664

Już jesień, a wraz z jesienią rozpoczął się czas przeziębień. Klasa druga szkoły podstawowej z wychowawczynią Bożeną Szpakowicz postanowiła nie dać się chorobom i zorganizowała w klasie dzień zdrowego odżywiania. Dzieci przyniosły do szkoły dorodne gruszki, soczyste winogrona, krasne jabłka i rośliny zielne żeby zrobić owocowego, a raczej witaminowego jeżyka. Prace kulinarne przebiegały sprawnie, z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa. Uczniowie strugali gruszki, mocowali wykałaczki, na które nakładali kulki winogron i kawałki jabłek. Jeszcze tylko oczy z goździków, nos ze śliwki i jeż pośród listków mięty był gotowy. Po skończonej pracy dzieci ochoczo zabrały się do skosztowania własnoręcznie przygotowanego deseru. To był prawdziwy zastrzyk witamin, po którym drugoklasiści dostali energii do walki z mikrobami i zapał do nauki… Na zdrowie! Bożena Szpakowicz