CHEMIA I CHIPSY

0
1331

Czy istnieją zdrowe chipsy? Na to pytanie spróbowali odpowiedzieć gimnazjaliści z klasy II (Kamil Świderski, Cezary Bohdanowicz i Dawid Lorenc). Efekty przeprowadzonych eksperymentów i ankiet młodzi „badacze rzeczywistości” zademonstrowali 12.06.2013r. Występy uczniów obserwowali nauczyciele oraz koledzy i koleżanki ze szkoły.

W trakcie prezentacji projektu edukacyjnego gimnazjaliści wykonali doświadczenia, polegające na wykryciu skrobi w chipsach i wykazaniu ilości tłuszczu w tym produkcie spożywczym. Przedstawili również prezentację multimedialną dot. realizowanego tematu. Duże zainteresowanie publiczności wzbudziły także wyniki ankiety, przeprowadzonej wśród uczniów. Wg odpowiedzi, udzielonych przez respondentów 52% gimnazjalistów regularnie je chipsy, połowa z badanych osób zastanawia się nad skutkami spożywania tego produktu i aż 81% nie zamieniłoby tych chrupiących przekąsek na suszone owoce.

Dzięki informacjom przekazanym przez Kamila Świderskiego, Cezarego Bohdanowicza i Dawida Lorenca obserwatorzy prezentacji mogli przekonać się, ile składników chemicznych znajduje się w chipsach oraz że istnieje ich zdrowa (oraz smaczna) alternatywa.