Kulinaria podsumowują półrocze

0
1621

Minęło kolejne półrocze, a więc czas podzielić się naszymi doświadczeniami w ramach projektu „Odkryć, zrozumieć, osiągnąć sukces”.  Zajęcia grupy zwanej potocznie „kulinaria” wciąż cieszą się dużym zaciekawieniem. Pytane  „Co dziś gotujecie?” powtarzane jest każdego dnia w którym odbywają się spotkania. A co robiliśmy? Jesień to przede wszystkim czas korzystania z darów ogrodów i sadów. Były więc dania z ziemniaków, jabłek, śliwek, cukinii i innych warzyw, które królowały na naszym stole. Uczniowie nauczyli się przygotowywać takie dania, jak: placki ziemniaczane, racuchy z jabłkami, leczo z cukinii, knedle ze śliwkami, marmoladę z jabłek, piekli jabłecznik, robili jesienne surówki i sałatki. Nie lada wyzwaniem  dla grupy gimnazjalnej okazało się patroszenie ryb czy porcjowanie kurczaka.  Pysznie smakowały przygotowane przez młodszą grupę kotleciki rybnym w warzywnym sosie.  Ale największą radością było zawsze to wspaniałe uczucie przy degustacji, że znowu nam się udało coś bardzo pysznego. 

    Uczniowie w ramach wycieczek zorganizowanych w tym semestrze zwiedzili  Muzeum etnograficzne we Wdzydzach, a także  Fermę strusi w Kniewie, na której przygotowali i posmakowali jajecznicę ze strusich jaj.  

Przed nami  ostatni semestr. I jeszcze wiele wyzwań kulinarnych oraz wyjazdów do nowych, ciekawych miejsc. Ale o tym napiszemy późniejJ