JESIENNE SURÓWKI

0
1127

Jesień ma różne oblicza. Potrafi być złota i szara. Daje plony z sadów, ogrodów, mieni się kolorami, ale sprzyja też przeziębieniom. Jesienią bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Cennych witamin dostarczają nam owoce i warzywa z przydomowych ogródków. W celu propagowania zdrowego stylu życia klasa II a została zmotywowana przez wychowawcę Bożenę Szpakowicz do zrobienia jesiennej surówki.

Wybraliśmy tę najbardziej popularną z marchewki i jabłka. Uczniowie wyposażeni w sprzęt i produkty dziarsko zabrali się do sporządzenia surówki. Dzieci radośnie obierały jabłka, tarły marchewki, mieszały składniki i doprawiały. Okazało się, że nie tak łatwo jest posolić czy posłodzić z umiarem. Wszystkie surówki wyglądały apetycznie, ale nie wszystkie dzieci zajadały z apetytem. Uczniowie na co dzień wolą słodkie przekąski, dlatego warto organizować lekcje zdrowego odżywiania. Klasa II a na pewno będzie poszerzała swoje doświadczenia kulinarne w ciągu całego roku szkolnego.